Zanger voor het voetlicht: Tonny Ruiten

Beste Tonny, wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Hallo, ik ben Tonny Ruiten. Ik ben inmiddels gepensioneerd, wat me alle tijd geeft om van het leven te genieten en me volledig te richten op mijn passie voor zingen. Ik zing als eerste tenor bij de Urker Zangers, waar ik al bijna 50 jaar lid van ben. Het is iets wat ik met heel veel plezier doe, vooral samen met mijn vrienden in het koor.

Wanneer ben je lid geworden van de Urker Zangers en hoe is dat zo gekomen?

Ik ben bijna 50 jaar geleden lid geworden. Destijds werd ik aangetrokken door de prachtige zangstijl en de saamhorigheid die het koor biedt. Het voelde meteen als een warme groep waarin iedereen samenwerkt aan hetzelfde doel: met elkaar mooie muziek maken.

Hoe bevalt het zingen je tot nu toe bij de Urker Zangers?

Het zingen bevalt me nog steeds ontzettend goed. Wat ik vooral waardeer, is het brede scala aan liederen dat we zingen. Van ingetogen geestelijke muziek tot krachtige koorwerken, het repertoire is heel divers. Bovendien vind ik de saamhorigheid in het koor geweldig; het voelt echt als een tweede familie.

Wat was voor jou het hoogtepunt tot nu toe met het koor?

Mijn absolute hoogtepunt met het koor waren onze koorreizen naar Amerika en Wales. Dat waren onvergetelijke ervaringen. Om op zulke bijzondere plekken te zingen, met een publiek dat zo enthousiast reageert, dat is echt een belevenis die ik voor altijd bij me zal dragen.

Waren er naast deze hoogtepunten ook dieptepunten?

Ja, zeker. Een persoonlijk dieptepunt was het verlies van mijn vrouw. Dat was een zware periode voor me. Maar het zingen heeft me geholpen om weer op te krabbelen. Het brengt vreugde in mijn leven en geeft me kracht. Het koor is ook een plek waar ik me gesteund voel.

Heb je naast zingen ook nog andere hobby’s?

Naast zingen geniet ik van mijn pensioen en probeer ik zoveel mogelijk tijd met vrienden en familie door te brengen. Het zingen neemt een grote plek in mijn leven in, maar ik hou er ook van om in de natuur te zijn en te fotograferen. Verder sport ik iedere dag.

Wat vind je het mooiste nummer wat we op het repertoire hebben en waarom?

Ik vind het moeilijk om één nummer te kiezen, maar als ik er toch eentje moet noemen, zou het “Storm en ontij” zijn. We zijn er nu druk mee bezig en zullen het zelfs uit het hoofd zingen. Dat nummer heeft zo’n prachtige melodie en de uitvoering raakt me iedere keer weer.

Heb je nog tips voor Jacob Schenk?

Ik vind Jacob een geweldige dirigent. Hij is enorm precies en dat zorgt ervoor dat we als koor steeds beter worden. Mijn enige tip voor hem is: blijf zo doorgaan! Door zijn leiding leren we als koor ontzettend veel en hij weet het beste uit ons te halen.

Wat zou je graag nog eens willen doen met de Urker Zangers?

Ik zou graag nog eens een grote buitenlandse concertreis maken. Amerika en Wales waren al fantastische ervaringen, maar ik denk dat er nog zoveel meer mooie plekken zijn waar we als koor kunnen optreden. Het lijkt me geweldig om opnieuw samen op avontuur te gaan.

Wil je tenslotte nog wat kwijt aan de lezers?

Ja, zingen brengt vreugde in je leven. Het is een prachtige manier om samen God groot te maken. Zoals we altijd zeggen: eens een Urker Zanger, altijd een Urker Zanger! Als het mijn tijd is, wil ik als Urker Zanger begraven worden. Die verbondenheid is er, zelfs na het leven.

Een prachtig inkijkje in het koorleven van Tonny, een man die al bijna een halve eeuw trouw is aan zijn passie en de Urker Zangers!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *