Interview met Jan-Piet van der Spek

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn naam is Jan-Piet van der Spek. Samen met mijn vrouw woon ik sinds 2019 in Emmeloord, een plek die ons vanaf het begin erg goed beviel. Wij komen oorspronkelijk uit het westen van Nederland, waar ik jarenlang heb gezongen bij het koor De Gouwestem onder de bekwame leiding van Martin Mans. Zingen is altijd een groot deel van mijn leven geweest, maar na onze verhuizing heb ik mijn activiteiten tijdelijk moeten stopzetten. Nu vul ik mijn dagen met verschillende bezigheden. Ik geef met veel plezier rondleidingen op Schokland, een fascinerende plek vol geschiedenis die ik graag met bezoekers deel. Daarnaast besteed ik behoorlijk wat tijd aan onze tuin, wat zowel rustgevend als lonend is. Of het nu gaat om planten verzorgen of projecten opknappen, er is altijd werk aan de winkel rondom ons huis.

Wanneer ben je lid geworden van de Urker Zangers en hoe is dat zo gekomen?

In september 2024 ben ik lid geworden van de Urker Zangers. Dat was een mooie stap, want ik was na onze verhuizing al een tijdje op zoek naar een koor dat bij mij zou passen. In het westen zong ik dus bij De Gouwestem en het voelde leeg toen ik dat moest achterlaten. In mijn zoektocht hier in de regio heb ik verschillende koren uitgeprobeerd, maar het bleek toch een grotere uitdaging dan ik had verwacht om een koor te vinden dat dezelfde klik gaf. Toen ik uiteindelijk bij de Urker Zangers kwam, voelde ik meteen dat dit koor de juiste keuze was. De sfeer, het niveau en vooral de muziek zelf – alles viel precies op zijn plek. Het was alsof ik thuiskwam bij een muzikale familie.

Hoe bevalt het zingen je tot nu toe bij de Urker Zangers?

Het zingen bij de Urker Zangers bevalt me buitengewoon goed. Het is een hele ontspannen bezigheid, iets waar ik echt naar uitkijk na een drukke week. Wat ik ook waardeer, is de fijne sfeer binnen het koor. Er is geen onderlinge competitie, iedereen is daar om samen mooie muziek te maken, en dat geeft een geweldig gevoel van saamhorigheid. Bovendien spreekt het repertoire me erg aan. We zingen zowel geestelijke liederen als wereldlijk repertoire, en die afwisseling houdt het boeiend. Beide genres raken me op een andere manier, maar ze brengen altijd emotie en betekenis met zich mee.

Wat was voor jou het hoogtepunt tot nu toe met het koor?

Hoewel ik nog niet heel lang lid ben, zou ik zeggen dat het hoogtepunt voor mij tot nu toe simpelweg het feit is dat ik weer een koor heb gevonden waar ik me zo goed thuis voel. Na wat omzwervingen is dat niet vanzelfsprekend, dus ik koester het. Daarnaast geeft elke repetitie en uitvoering weer nieuwe energie, maar het zijn vooral de momenten waarop we als koor helemaal samensmelten – wanneer de muziek, de stemmen en de sfeer precies goed zijn – die voor mij als een hoogtepunt voelen. Het zijn de kleine, bijzondere momenten waarin alles klopt.

Waren er naast dit hoogtepunt ook dieptepunten?

Ik kan gelukkig zeggen dat ik geen echte dieptepunten heb meegemaakt sinds ik bij de Urker Zangers ben. Natuurlijk zijn er altijd wel uitdagingen, zoals een lastige partij in een nieuw stuk of persoonlijke drukte waardoor het soms moeilijk is om bij elke repetitie aanwezig te zijn. Maar uiteindelijk wegen die dingen niet op tegen het plezier en de voldoening die ik haal uit het zingen. Het is eerder zo dat het zingen me helpt om eventuele stress van het dagelijks leven los te laten.

Heb je naast zingen ook nog andere hobby’s?

Ja, ik ben naast zingen ook graag creatief bezig met hout. Houtbewerking is voor mij een mooie manier om mijn handen aan het werk te zetten en tegelijkertijd iets tastbaars te creëren. Een project waar ik veel voldoening uit haal, is het maken van houten kerststerren. In de loop der jaren heb ik er al heel wat gemaakt, en de opbrengst van die sterren gaat vaak naar goede doelen. Dat geeft een extra betekenis aan mijn hobby. Daarnaast geniet ik ook erg van mijn werk als rondleider op Schokland. De geschiedenis van dat gebied is ontzettend boeiend, en het geeft me veel voldoening om die verhalen te delen met anderen.

Wat vind je het mooiste nummer wat we op het repertoire hebben en waarom?

Er zijn veel mooie nummers op ons repertoire, maar als ik moet kiezen, dan heeft Storm en Ontij een bijzondere plaats voor mij. Het lied heeft een kracht en intensiteit die me elke keer weer raakt, ondanks dat ik persoonlijk geen directe binding heb met de scheepvaart. De manier waarop het nummer is opgebouwd en de emoties die het losmaakt, maken het voor mij een absoluut hoogtepunt in ons repertoire. Het roept beelden op van strijd, maar ook van hoop en vertrouwen, wat mij altijd inspireert.

Heb je nog tips voor Jacob Schenk?

Het voelt een beetje ongepast om Jacob Schenk, met zijn jarenlange ervaring en prachtige resultaten, tips te geven. Zijn manier van dirigeren is voor mij zelfs één van de redenen waarom ik weer lid ben geworden van de Urker Zangers. Zijn passie en betrokkenheid zijn overduidelijk en werken heel motiverend. Als ik iets zou mogen toevoegen, zou ik zeggen dat het geweldig zou zijn als we ons repertoire nog verder kunnen uitbreiden met liederen die dezelfde emotionele diepgang hebben als Storm en Ontij. Een nummer dat ik persoonlijk erg mooi vind, is Een gebed voor mijn kinderen. Maar ik vertrouw erop dat Jacob ons ook in de toekomst nog veel prachtige liederen zal brengen.

Wat zou je graag nog eens willen doen met de Urker Zangers?

Een onvergetelijke ervaring in mijn zangcarrière was begin 2000, toen ik twee keer op concertreis ging naar Canada. We brachten muziek naar de geëmigreerde Nederlanders daar, en het was prachtig om te zien hoeveel vreugde we hen daarmee brachten. Zo’n reis zou ik graag nog eens willen meemaken met de Urker Zangers. Het lijkt me geweldig om op een internationale tournee te gaan en onze muziek te delen met een publiek dat misschien niet de kans heeft om ons regelmatig live te horen.

Wil je tenslotte nog wat kwijt aan de lezers?

Ik wens alle leden van de Urker Zangers, maar ook onze toehoorders, nog vele jaren van zangplezier toe. Het is een voorrecht om deel uit te maken van zo’n hecht koor, en ik hoop dat we samen nog veel mooie momenten zullen beleven. Laten we de kracht van muziek blijven delen en elkaar blijven inspireren om het beste uit onszelf te halen, zowel muzikaal als persoonlijk.

1 gedachte over “Interview met Jan-Piet van der Spek”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *